THE OFFSET HOUSE, TORONTO, CANADA

A collaborative project by Ja Architecture Studio with ARTA Design Build

The idea of the project is to capture south light exposure on an east-west lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house. The offset between the two levels in section becomes an opening that allows the south light into the main floor. Moreover, in plan,  it becomes a void that allows a straight cascading stair to pass through.

In the elevation the offset of two ⅕-storey volumes on one hand defines the entry and on the other creates distance between the south face of the top volume and the neighbor. Two cozy outdoor spaces are created for the lower second floor as the result of this volumetric shift. At the end the project tries to use a geometric shift to create a house that constantly changes mood and character by the changing qualities of light during the day.


 


Previous  | Next
JA ARCHITECTURE STUDIO INC

JASTUDIOINC'S BLOG