MALI DESIGN COMPETITION

This project is an effort to resolve a set of complex urban issues in a number of clear design gestures that are bold yet functional.

Plaza - The new plaza on the West side of the Exposition Palace restores the original ground plane of this prominent corner, making it accessible from all sides. This large linear plaza, paved with permeable stones and dotted with mature trees, extends from Parque Juana Larco de Dammert to Parque de la Exposición creating a visual connection across the busy street. While each of these important parks offer much necessary green space for repose, this new plaza offer a gallery for the city: an urban scaled surface from which museum goers, tourists, and commuters alike can gather amongst the city’s finest examples of culture.

Tower - This plaza is framed by a line of slender towers which establishes an urban edge and frames the plaza without impeding views of the facade of the Exposition Palace. Aligned along the urban edge, these iconic figures give a sense of presence to Garcilaso De La Vega Avenue. The towers will allow a vertical passage to the spaces below grade. Passage into the museum can happen both from the park across the road via the new metro station’s concourse level or through the aggregation of towers which marks the main entrance to the new museum.

Museum - Entrance to the new museum wing begins with a set of playful ramps which widen as they approach the museum threshold and becoming a sloped promenade leading to the concourse level of the museum. Along this promenade, light from the towers illuminates the space below, creating a chiaroscuro type effect. Antithetical to the ornate interior of the original structure. its strong form is more akin to the grand infrastructural project to which it is connected. This elegant concrete warehouse is minimally detailed with generously high ceiling allowing for multiple functions and vibrant and flexible curatorial strategies. The large freight elevators not only help to make some of the back of house event visible but also allow for new possibilities for presentation of artwork contained within the museum.

The Dialogue - At the end the three elements (the plaza, the towers and the museum) create a vibrant and easy to access public space above ground and a functional and spacious gallery below. Further they allow for a range of curatorial and almost voyeuristic possibilities of interaction between the two. From an innocent pause of a by passer at night who peeks into the life of a museum below, to a dynamic art installations on the moving platforms, the proposal aim to allure the city into the new museum wing. In sum, a novel dialogue between the art, people and the city of Lima, with its new museum, starts to unwind.


Previous  | Next
JA ARCHITECTURE STUDIO INC

JASTUDIOINC'S BLOG