Back to Top JASTUDIOINC

OLD YONGE HOUSE

October 1st, 2014 by jastudi1

Old Yonge House
A Ja Architecture studio Project

 

 

01oldyonge
Schematic Rendering of the Proposal

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

A HOUSE UNDIVIDED

October 1st, 2014 by jastudi1

A House Undivided
A Ja Architecture studio Project


ramsgate1
Rendering of the proposal

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

THE OFFSET HOUSE

October 1st, 2014 by jastudi1

The Offset House
Ja Architecture studio Project in Collaboration with ARTA Design and Build

01-Main Image
The idea of the project is to capture south light exposure on an east west lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house. The offset between the two levels in section becomes an opening that allows the south light into the main floor and in plan it becomes a void that allows a straight cascading stair to pass through. In the elevation the offset of two one and half storey volumes on one hand defines the entry and on the other creates distance between the south face of the top volume and the neighbor. Two cozy outdoor spaces are created for the lower second floor as the result of this volumetric shift. At the end the project tries to use a geometric shift to create a house that constantly changes mood and character by the changing qualities of light during the day.

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

MILAN EXPO 2015

October 1st, 2014 by jastudi1

Iran’s Pavilion, Milan Expo 2015
A joint venture between Ja Architecture Studio and Maher va Hamkaran Consulting engineering Firm.

 

milan expo-01

Earth is the focus of Milan Expo 2015.
Our main objective in this project is to infuse space under the earth, by raising parts of its shell and introducing Iran’s diverse ecology underneath.
This method of engaging with nature has a long standing history in Iran’s vernacular architecture; subterranean houses in hot climate, houses carved into the rock in mountainous regions and finally Yakhchals and Abanbars (water, ice and food reservoirs).
Function
The pavilion has been divided into four different climatic zones which not only represent Iran’s climatic diversity but also make the visitors’ experience of each space a unique one.

The Elements
Water;
Water stream has always been an inseparable part of Iran’s architecture and the binding element between different climatic rooms in this proposal.
The water of the stream is pumped to the system from the front pond and returns to it at the end. The water runoff from the roofs and other hard surfaces would also get collected by the channels at the bottom of the roof slopes led towards the edges of the site and finally merge with the central water stream.

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

DRAVA EXPERIENCE

October 1st, 2014 by jastudi1

Drava River, Maribor EPK 2012-Competition
European capital of culture-2012
A Jastudio Work in collaboration with Tadj-Farzin Studio

 

 

The new foot way and bicycle bridge

The city of Maribor, the second largest city in Slovenia and it is getting ready to become the European Capital of Culture in 2012. As part of the three catalyst projects to revive the historic riverfront of the city, the city of Maribor host a competition to design a 150 meter long footbridge for walking and cycling on the location of a demolished historic bridge. Ja Studio’s proposal was an effort to re-visit the idea of the bridge as a multi-functional urban surface that resolves its geometry between the structural issues of crossing and spanning and the functional opportunities that may potentially arise from these structural necessities.  Below is the submitted description for our entry:

 

 
 

The proposal

The Drava Experience

3

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

THE WHITE VOID

September 30th, 2014 by jastudi1

The White Void; NYC AIDS Memorial Competition
A Ja Architecture studio Project

AIDS Memorial Park Design Competition from Beechwood Film on Vimeo. Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

SLOW UP-RISING

September 30th, 2014 by jastudi1

Slow Up-rising
Solar Park south, International Idea competition
Calabria, Italy
August 2010

“Subject: Solar Park South Works – Solar Highway – carried out by re-using
Salerno-Reggio Calabria highway sections between Scilla and Bagnara to be
decommissioned by the Italian Highways Authority.”

Solar Park South  brief
http://www.parcosolaresud.it/concorso01/index_en.html

 

Image-01

“Rather than completely demolishing the old route, with its extraordinary reinforced
concrete viaducts, now fully integrated within the landscape and the collective
imagination, the reuse and redevelopment of certain by-passed sections is proposed as

a means of boosting the production of renewable energy; experimenting with new
eco-friendly technologies; favoring connections between villages and access to
the valuable crops on mountain crests; and, finally, developing new forms of environmental
and land art capable of stimulating responsible tourism.”

Solar Park South  brief
http://www.parcosolaresud.it/concorso01/index_en.html

 


View of the Proposal

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

A VISIT

September 29th, 2014 by jastudi1

Pape Avenue Church Loft, Kitchen Counter, 2010
A
Ja Architecture Studio project in collaboration with Prototype Design Lab


Video of the fabrication process of the piece

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

A VISUAL DIARY

September 29th, 2014 by jastudi1

BM’s Residence’s Interior Design
A collaborative work with Prototype Design Lab
January – September 2009, Toronto

 

This video is a visual diary of a ten month collaboration of JaStudioInc with Pdlab for the interior design of a residential project (BMs Residence) in Iran.

 

 

Read the rest of this entry »

FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

BETON HALA

September 28th, 2014 by jastudi1

Beton Hala 2011 International Architectural Competition
Ja Architecture studio in collaboration with Vav Studio






Project Description

The Challenge- The unobtrusive and elegant modernist language of Beton Hala through the years has stood in a dialogue with the Belgrade fortress and the city skyline. How can a new building get engaged in this dialogue without introducing a new vocabulary or an icon? This has been the challenge of the project and in order to achieve that the project aims to be an extension to Beton Hala and not a new building.


The project- The architecture of the proposed New Waterfront Center is an extension of Beton Hala along a free path in space that starts from the last column of Beton Hala, extends over the tunnel, slithers at the roof level and finally ends by merging on to the Belgrade Fortress plateau.While Beton Hala’s form responds to the train tunnel, our proposed extension to Beton Hala would be a piece of infrastructure at a human level, an infrastructure that entertains a smaller and softer range of urban circulations and connectivity than that of a train tunnel.



Connectivity- The project connects the water front level to the plateau level by a linear building that at its base accommodates the program of the waterfront center and at its roof becomes a public promenade. The roof promenade will resolve the 30m sectional transition along a meandering and gradually elevating path that will provide unique views to the Sava River, Belgrade Fortress and the city skyline.  Multiple access nodes from the lower levels (commercial and exhibition spaces) to the roof level provides vibrancy and accessibility to the roof  promenade and multiple vaults on the lower levels connects the courtyards on the sides of the building and thus activate the ground with pedestrian, bicycle flow and soft urban functions i.e. restaurant patios and outdoor exhibitions .

Structure- The project takes the simple repetitive structural concept of Beton Hala and applies it to the new curvilinear footprint. Arraying the column along the perimeter of the building allows for maximum interior flexibility. The density of the columns varies proportionate to the building outline curvature.The sectional In addition to the perimeter column structures four concrete cores would resist the lateral forces i.e. seismic loads along providing vertical connection for the lower levels (Parking and the existing Beton Hala).


At the point where the visitor center overlaps with the roof of Beton Hala, the perimeter of the building is cantilevered (using the dense column spacing and the lateral support of the vertical core) to eliminate adding extra load to the existing Beton Hala structure on one hand and on the other to slightly raise the building at its most visible point.

 

Sustainability-

Technical Sustainability – On the technical side sustainability is addressed by the following design strategies:


View of the pedestrian under passes

A-    Sustainable site development:
1-    Maintaining the existing operating elements of the site i.e. Gas station to reduce the extent of the site work and development.
2-    Minimizing the building footprint
3-    Minimizing the heat island Effect- Extending the white color of the Beton hala to the roof thus reducing the Heat island effect of the building.



Plan of the proposal at street level
 

 

Water efficiency:

Reducing the surface water runoff of the site is greatly reduced by using pavers with different degrees of permeability corresponding to the different areas of use.

View of the project’s intersection with Vojvod Bojovica boulevard and the escalator/ramp to the  historic Belgrade Fortress


 

 

 

East Elevation


West ElevationEnergy Efficiency:

The glass envelope of the building is recessed behind the perimeter structure to use the structure as the sun screen to both create bright interiors with minimum indoor lighting requirement on one hand and on the other to reduce the amount of energy consumption cause by the direct sunlight in the interiors.
Indoor Environmental quality:
The narrow designed footprint of the building would create natural light and ventilation without    the need for mechanical equipments.

 




Social Sustainability-
The proposal pursues social sustainability along creating sustainable urban connections between different nodes that have been disconnected by an array of urban transportation lines as well as height elevation differences. It seems that once the new Waterfront Center plays its connectivity role the sustainable benefits of the project go beyond the extent of the project outline.


Bird’s eye view of the Project
 
Credits: A Ja Architecture studio Work in collaboration with VAV Studio
Nima Javidi, Amin Tadj, Behnaz Assadi, Negar Javan

 

 
 
 
 
FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

298978 pages viewed, 144 today
114035 visits, 36 today
FireStats icon Powered by FireStats
Back to Top ↑