THE TWOFOLD

 

1070 QUEEN STREET STORE
A Ja Architecture studio Project

 

 

 

AE-Ja-Architects_Queen-West-Facade_150119bTwofold in Context
Photo By: Sam Javarouh

exploded axo of virgin material

Exploded Axonometric displaying different components of the renovation process.


_MG_2055Photo by : Mehrad Ahari

 

Print

At grade Commercial Unit; A vibrant restaurant uses the brass façade and a neon light to draw the curious by-passers through the breezeway much like a dazzled character in a Fellini movie to the entrance at the back. The breezeway gallery exhibits the work of the local artists in the community.

 

AE-Ja_Exterior_Dusk_Wide_Persp_02

Photo by: Sam Javanrouh

Located in a neighbourhood deep in transition along the Queen Street thoroughfare in Toronto, Canada, Twofold is restoration project that reimagines an existing 3-storey storefront structure and transforms it into a

building of many uses: a store, a residential unit, an office space and an outdoor gallery for local artists to display their work.

The project utilizes areas of property previously unoccupied by the original building and inserts itself into these infill spaces along both the main and west facades. The new muntz (naval brass) cladding of the intervention contrasts with that of the aged brick. The marriage of the two facades, the old and the new, required careful study in order to successfully add to the dynamic textures already present along Queen Street. The flat seam connection detail common in the roofing details of the buildings in the same era was used to connect the panels. The brick shell of the building was repaired and restored as well as the mansard roof slates. The original dormers of the building were transformed to two light shelves that use the reflectivity of the muntz panels to bounce off light for the office interior and are extended out to act as oversized scuppers that lead the rain water collected in the recessed windows directly to the outside gutter.

The breezeway gallery structure is designed to use the setback of the building in plan and create an oblique frontage for the gallery. In section the asymmetry of the structure is the result of distributing the load of the roof to the side wall of the building both to avoid carrying it onto the neighbor’s wall as well as to be a subtle formal index to the ownership of the strip land caught between the two buildings.
The project provides new purpose to a once stagnant space, increasing its presence within the community twofold.

 

1070 Queen Street  Store

Rendering depicting the project in its context

 

1070Queen_1_25 SECTION-new
A Detail Section of front facade

 

IMG_3993-A3
A close up shot of the cladding of the Breezeway Gallery

Print

South Elevation of the Twofold


_MG_2069-A3-LR-2

photo by : Mehrad Ahari
Cladding Detail of the Metal Cladding

 

 

 

Print

Longitudinal Section of the Twofold and a short section of the Breezeway Gallery

AE-Ja-Interior_Day_Windows_02

Photo By Sam Javanrouh

The original dormers of the building were transformed to two light shelves that use the reflectivity of the brass panels to bounce off light for the office interior and are extended out to act as oversized scuppers that lead the rain water collected in the recessed windows directly to the outside gutter.

AE-IMG_3246

 

The original dormers of the building were transformed to two light shelves that use the selectivity of the Muntz panels to bounce off light for the office interior and are extended out to act as over sized scuppers that lead the rain water collected in the recessed windows directly to the outside gutter property

 

AE-OFFICEPLAN
THE OFFICE SPACE
A single wall and a series of sliding partitions divide the office space on the third floor into two work zones, each with a communal table at the centre.
A large balcony overlooking the laneway landscape of the neighborhood provides an ideal venue for summer lunch breaks.

AE-Ja-Interior_Day_Office_05

Photo By: Sam Javanrouh

 

IMG_3961-A3Third floor patio and the office unit with the custom made powder coated railings outside

 

photo 2

 

Night Shot of the Ja Architecture Studio’s Office on the Third Floor

IMG_6950-Lr

Stairway to architecture office above

 

AE-RESIDENTIAL PLAN

 

SECOND FLOOT UNIT
The second floor is organized along a linear kitchen in the centre leaving the perimeter of the original brick shell untouched.
The top of the front addition becomes a balcony for the second floor unit overlooking Queen Street and the park. Closely spaced custom steel railing creates a balance between the openness of the private balcony and the composure of a building facing public realm.

 

20140618_1070 Queen w_03-A3

Photo By: Julian Zhang
Second floor unit 

Ja_Exterior_Night_Back_03Photo By: Sam Javanrouh

The project provides new purpose to a once stagnant space, The restaurant uses the brass façade and a neon light to draw the curious by-passers through the breezeway much like a dazzled character in a Fellini movie to the entrance at the back. The breezeway gallery exhibits the work of the local artists in the community.




 

Please like & share:
FacebookTwitterEvernoteTumblrPinterest

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


305128 pages viewed, 385 today
115576 visits, 54 today
FireStats icon Powered by FireStats
Back to Top ↑